Städtips

Användbara tips för städning av hemmets golv

1. Börja med förberedelser

Innan du börjar städa golven i ditt hem är det viktigt att göra nödvändiga förberedelser för att uppnå bästa resultat. Ta bort alla möbler och mattor från rummet för att du ska kunna nå alla hörn och kanter ordentligt. Det är också bra att dammsuga eller sopa golvets yta för att bli av med lös smuts innan du börjar tvätta det.

2. Välj rätt rengöringsmetod

 • Dammsug golvets yta för att avlägsna lös smuts och damm.
 • Använd en fuktig trasa och ett milt trägolvrengöringsmedel för att rengöra trägolvet.
 • Undvik att använda för mycket vatten på trägolv, eftersom det kan orsaka skador och deformering.
 • Ta bort lös smuts och damm genom att dammsuga eller sopa golvet.
 • Använd en mild rengöringslösning blandad med varmt vatten och moppa kakelgolvet noggrant.
 • Se till att torka av golvet efteråt för att undvika vattenfläckar och för att förhindra att smuts fastnar på ytan.
 • Sopa eller dammsug bort lös smuts och damm från stengolvet.
 • Använd en specialrengöringsprodukt för sten eller en mild rengöringslösning blandad med varmt vatten.
 • Skrubba stengolvet försiktigt med en mjuk borste eller mopp.
 • Efter rengöring, torka ytan för att undvika fläckar och få den att skinna.

3. Praktiska tips för golvvård

 • Använd möbelproppor eller filtunderlägg under möbler för att undvika repor och skador på golvytan.
 • Använd dörrmattor vid ingångar för att minska mängden smuts och sand som kommer in i hemmet.
 • Ta bort fläckar och spill omedelbart för att undvika permanenta märken på golvet.
 • Undvik att använda grova rengöringsmedel eller skurpulver som kan orsaka repor eller skador på golvytan.

4. Avslutande tankar

Att hålla dina golv i gott skick är viktigt för att skapa en trivsam och ren miljö i ditt hem. Genom att följa dessa användbara tips för städning av hemmets golv kan du uppnå bästa resultat och hålla dina golv snygga och fräscha. Kom ihåg att välja rätt rengöringsmetod för ditt specifika golv och att vara noggrann i ditt arbete. Lycka till med din golvvård!

 •  

Använda för mycket vatten

Att använda för mycket vatten vid rengöring av golv kan vara skadligt, särskilt för trägolv och laminatgolv. Överskott av vatten kan tränga in i golvets fogar och orsaka svällning eller deformation av träet. För att undvika detta, se till att använda endast en fuktig trasa eller mopp och torka av eventuellt överskott av vatten omgående.

Använda aggresiv rengöringsmetod

Att använda starka eller aggresiva rengöringsmedel kan orsaka skador på golvytan. Vissa kemikalier kan vara för starka för vissa golvmaterial och kan orsaka missfärgning eller korrosion. Välj alltid ett milt och golvvänligt rengöringsmedel som är avsett för den specifika golvytan du har.

Inte följa tillverkarens rekommendationer

Varje golvtyp kan ha specifika rekommendationer från tillverkaren när det gäller städning och vård. Det är viktigt att följa dessa rekommendationer för att undvika skador och för att säkerställa att golvet behåller sin kvalitet och finish över tid. Ta alltid hänsyn till tillverkarens instruktioner innan du använder något rengöringsmedel eller metod på ditt golv.

6. professionell golvvård

Om du känner dig osäker eller om dina golv behöver en djupare rengöring och underhåll kan det vara en bra idé att anlita professionella golvvårdstjänster. Proffs har kunskap och erfarenhet inom olika golvtyper och kan ge dig råd om bästa rengöringsmetoder och vårdrutiner. De kan också använda professionella maskiner och produkter för att få dina golv att se ut som nya igen.

Avslutande tankar

Att städa hemmets golv kan vara en uppgift som kräver noggrannhet och kunskap. Genom att undvika vanliga misstag och följa rätt rengöringsmetoder och vårdinstruktioner kan du bevara skönheten och kvaliteten hos dina golv. Om du är osäker på vilken metod eller produkt som är bäst för dina golv rekommenderas det att du kontrollerar tillverkarens rekommendationer eller kontaktar en professionell golvvårdstjänst för råd och hjälp.

guide att få bort kaffefläckar

Så tar man bort kaffefläckar från sin matta

Kaffefläckar på mattan? Mattor är en stor aspekt av inredning, och fungerar som en form av investeringar. Men ett antal missöden kommer sannolikt att försätta mattorna i dålig kvalitet, vilket är obehagligt för ögonen och kan öka smutsen i området. En av dessa missöden kan vara kaffespill.

Det är alltid bäst att rengöra spill omedelbart, så att kaffespillet inte kommer in i mattans fibrer direkt. En annan sak är att se till att spill inte sprids. Gör ett försök att försiktigt trycka med rena trasor eller vita pappershanddukar för att suga upp spillet men undvik att gnugga dem över mattan. En våtdammsugare är till nytta och kan fungera som ett alternativ till att rengöra kaffespill manuellt.

Men i avsaknad av en dammsugare, ta tag i vad du kan och agera snabbt!

Nedan finns användbara tips för att ta itu med kaffespil och kaffefläckar på dina mattor

För det första måste du ha några av följande väsentliga saker, de är:

• Tesked

• Rengöringsmedel

• Varmvatten

• Sprayflaska (tillval)

• Vanliga vita (ofärgade) pappershanddukar

• Rena vita trasor av bomull

• Vit vinäger

• Fläkt

Steg-för-steg-strategi för kaffefläckar

1. Blanda en tesked diskmedel i en liter varmt vatten till att börja med. Du bör undvika att använda alltför doftande rengöringsmedel.

2. Applicera blandningen lite i taget för att blöta det färgade området. Du kan använda en sprayflaska men i avsaknad av en, gör det manuellt. Droppa rengöringsblandningen försiktigt på det färgade området.

3. Detta följs av att suga upp fläcken med vanliga vita (ofärgade) pappershanddukar eller rena vita bomullstrasor. Fortsätt med de tre första stegen tills blandningen har förbrukats och fläcken har blivit utslagen innan den sprids till andra områden.

4. Blanda nu cirka 100 ml vanlig vit vinäger i samma mängd vatten och applicera sedan blandningen på de färgade områdena separat. Se till att du torkar överflödig fukt varje gång. Om du märker överföringen av fläcken till en ren del av trasan när blandningen har förbrukats är det dags att börja om och använda tvättmedelslösningen och vinägerblandningen en gång till.

5. Nästa sak är att skölja fläcken med kranvatten flera gånger och tappa upp den varje gång. Det är tillrådligt att sniffa på mattan för att se om allt tvättmedel och vinäger har tagits bort.

6. Använd vita pappershanddukar för att torka upp mycket fukt. En hög med pappershanddukar (som tyngs ned med något) kan placeras över området i tio minuter eller mer. Genom att göra det skulle mer fukt dras ut.

7. En fläkt ska placeras där den skulle blåsa luft över platsen i några timmar för att slutföra torkningen. Det kan dock finnas en liten mängd kaffe som fångas långt ner. Snabb torkning skulle förhindra att resterna migrerar till ytan på fibrerna där den kan visa sitt fula ansikte igen.

8. Efter att ha följt alla steg och du märker att kaffefläcken fortfarande syns, vore det bäst att anställa en professionell mattrengörare. De skulle tända fläckarna mer på grund av den höga temperaturen och sugningen som används i en lastbilsmonterad extraktionsmaskin.

9. Ett annat tips skulle vara att dölja det drabbade området på mattan genom att ändra möbelarrangemanget.

Om du har några frågor om mattrengöring eller om du vill bli mer kunnig om mattrengöringstips, är allt du behöver göra att kontakta din lokala städfirma i Norrköping som är proffs på rengöring.

hemstädning i norrköping för ensamstående mammor

Professionell hemstädning – en välsignelse för arbetande kvinnor

Skjuter du på din hemstädning? En genomsnittlig kvinnas liv har aldrig varit mer stressande. Först går du till kontoret och arbetar i 9 timmar; du kommer sedan hem och städar, lagat mat etc. Detta leder till bristande personlig tid för dig själv och din familj. Inte bara det, du kan åldras snabbare.

Hemstädning för ensamstående mammor

Situationen blir allvarligare om du är en ensamstående mamma. Du måste jobba, komma hem igen, ta hand om ditt barn och göra alla typer av hushållsarbeten också. Det är helt omöjligt för kvinnor att hantera alla dessa tre saker, men de flesta kvinnor gör det eftersom de inte har några alternativ.

För att undvika den här röran är det bättre att anlita ett professionellt städföretag för hemstädning. Låt de städa hemmet och som ta hand om alla dina behov medan du arbetar. En eller flera professionella städare kommer att besöka din bostad, kolla in alla rum inklusive badrum, toalett och slutligen göra en plan/budget enligt bostadens skick.

Fördelar med att anlita ett städföretag för hemstäd

En av fördelarna med professionell hushållsstädning är att de har olika sorters städutrustning för olika ändamål. Till exempel kommer kök och badrum att kräva vinäger för rengöring av kakel och toalettstolar medan en enkel trasa som blöts i rengöringsmedel skulle räcka för din soffa eller ditt bord. Sammantaget är de proffsiga och vet hur de ska göra sitt städjobb mycket bra.

Till skillnad från en hemhjälp, finns det inget behov av att ringa städföretaget dagligen. De kan besöka ditt hem den veckodag eller helg som passar dig. Om du är en arbetande kvinna är det bättre att ringa dem på en veckodag så att du kan förklara dina rengöringsbehov ordentligt och se själv hur effektivt de gör sitt jobb. En bra städfirma i Norrköping städar ditt hem på ett sådant sätt att det inte behöver städas i minst en vecka.

Städpaket för dina städbehov

De flesta professionella städföretagen som utför hemstädning erbjuder städpaket varje vecka eller varannan vecka beroende på ditt behov. Du kan ringa dem för att få veta mer om städföretaget och välja ett paket som passar dina önskemål.

Det sägs att ett rent hem ger välstånd och lycka i ditt liv. Men den här senaste ekonomiska nedgången efter Corona viruset krisen, tvingar många personer att leta efter ett nytt jobb. I själva verket har arbetet blivit en nödvändighet för alla nuförtiden. Detta har lett till att yngre människor inte har tid för hemmet alls vilket gör att det är klokt att anställa några professionella städare som tar hand om ditt hemstäd medan du sitter och njuter av kaffe på söndagen.

billiga städtjänster i norrköping

Fördelarna med att anlita ett städföretag för städtjänster

Att städa en stor yta eller en kommersiell yta kan vara en stor uppgift att ta sig an själv eller för en av dina anställda. Professionell städning och städtjänster kan hjälpa dig att bli av med detta lass från dina skuldror. Fokusera på att göra det som du gör bäst på ditt jobb och anlita en extern städfirma för att se efter städningen. Ett städföretag använder en stor variation av industriella rengöringsmetoder, kemikalier och utrustning för att systematiskt och noggrant städa. Dessa städproffs städar vanligtvis lokala platser innefattande butiker, höghus, lägenheter och kontor. Andra typer av lokaler som använder kommersiella städtjänster kan innefatta showrooms, lagerbyggnader, fabriker, sjukhus, flygplatser och regeringsbyggnader.

Vad städar städfirmorna och vilka städtjänster finns det?

En städfirma kommer städa från topp till botten och lämna det fläckfritt och skadefritt. Ett rekommenderat städföretag i Norrköping kommer erbjuda en stor mängd städtjänster som innefattar rengöring av golv, mattor, kakel, avskiljningsväggar, lampor, möbler, fönster och områden mat serveras. I kontorsmiljöer kommer städföretaget ansvara för att rengöra badrum, kök, telefoner och elektroniska prylar. I badrummen kommer de fylla på med pappershanddukar, toalettrullar, flytande tvål och sopsäckar om det är överenskommet.

Företagsstädning

Om du äger ett företag så är det viktigt med städning för att byggnaden skall se presentabel ut, men denna uppgift kan vara ansträngande och ta mycket tid. Som ägare har du möjligheten och valet att betala för en städtjänst där en städfirma rengör professionellt och även ser efter din byggnad. Genom att anlita ett städproffs så kan du spara pengar och tid i det långa loppet, vilket båda är saker som man generellt kan ha ont om. När det kommer till renligheten i din byggnad så kan du lita på att professionella städare kommer uppfylla de behov du har.

Byggnaden eller dina affärslokaler kommer inte bara vara fläckfria, de kommer också vara sanitära och desinficerade. Det är viktigt eftersom du har hög trafik med både kunder och anställda som besöker din verksamhet. Att hålla din verksamhet ren kanske inte är en prioritet just nu, men det kommer göra en stor skillnad för dina kunder och besökare. Det kommer lämna ett bestående intryck hos kunder och kommer spegla hur ditt företag framstår.

Städprodukter och städkunskap

När du väl har anlitat en städtjänst så kommer städningen överlåtas till professionella och utbildade städare som är duktiga på att skrubba, damma, polera och tvätta. Specialiserade städbehov kan också hanteras av dessa rengöringsproffs som har städkunskapen och städutrustningen som krävs för att utföra arbetet. Att själv försöka polera golven eller ångrengöra mattorna på din arbetsplats kan resultera i bortslösad tid och du löper även risken att förstöra inredningen och kanske även skada dig.

Städtjänster är väl investerade pengar

Städtjänster för hela din arbetsplats, kontor eller showroom kommer vara välinvesterade pengar. Det kommer ge dig ro i sinnet att veta att området är städat, fritt från damm och desinficerat. När vintern går mot sitt slut så kan du även behöva städtjänster i din butik eller kontor för att rengöra fönster, dammsuga mattor och rengöra kakel eller parkettgolv.

anlita en expert för mattrengöring

Mattrengöring – att anlita en expert på att rengöra mattorna

Även om man alltid är försiktig och gör allt för att undvika spill och andra skador kommer alla husägare förr eller senare att få behov av en mattrengörare för mattrengöring. De flesta har en uppsättning verktyg för golvrengöring, från dammsugare till fläckborttagningsmedel och andra rengöringsmedel, men de hjälper inte för den djupare rengöring mattor ibland behöver. Trots regelbunden städning kommer mattfibrerna att binda hår, damm, smuts och matpartiklar som med tiden går djupare in i mattan.

Maskiner för mattrengöring

Många husägare väljer att köpa eller hyra en mattrengöringsmaskin, vilket kan vara en effektiv lösning speciellt om man bor i en lägenhet eller har få mattlagda ytor. Dessa maskiner är dock ofta svårare och mer tidskrävande att använda än man kan tro, och kan kräva speciella vätskor och medel för att fungera på rätt sätt.

Det har visat sig ganska vanligt att folk insett att de inte sparat mycket pengar genom att göra mattrengöringen själva över att anlita en expert från en städfirma i Norrköping. De har snart tröttnat på ansträngningen det krävt att göra mattunderhållet.

Mattrengöringsfirma

En mattrengöringsfirma tar med sig alla nödvändiga medel och verktyg till ditt hem och sköter ofta om flyttning och återställning av tunga möbler under städningen som behövs för en mattrengöring.

Det rekommenderas dock att husägaren dammsuger och avlägsnar mindre objekt och personliga saker som kan finnas inom städningsytan. Det är också viktigt att hålla husdjur borta från området under arbetet, kanske instängda i ett annat rum.

Om du hyr ut ett hus, en lägenhet eller en stuga är ofta anlitande av ett mattrengörningsfirma en fantastiskt bra ide. Även om det finns djuprengörande maskiner att hyra för att göra arbetet själv är enda sättet att få mattor rena efter ett par års normal användning att anlita en expert. Skador på mattor är en vanlig anledning till att hyresvärden eller uthyrningsföretaget behåller hela eller delar av en hyresgästs säkerhetsdeposition.

Om man som hyresgäst har husdjur kan man ofta glömma att få tillbaka säkerhetsdepositionen, eftersom många hyresvärdar hellre byter ut mattorna än att försöka rengöra dem från hår och smuts.

Trots det kan en expert i många fall rädda en matta som varit utsatt för husdjur vilket då också kan rädda säkerhetsdepositionen. I de flesta fall kostar det mycket mindre att anlita en mattexpert än beloppet av depositionen.

fönsterputsning i norrköping

Fönsterrengöring: Allt om rengöring och utrustning för fönsterputsning

Jag har under många år arbetat både kommersiellt och privat inom fönsterrengöring. Under mina år har jag fått följa den tekniska utvecklingen kring fönsterrengöringen som verkligen har förändrat allt.

Smarta tips för fönsterrengöring

Förr i tiden var fönsterrengörare enbart betraktade som ”killar med hinkar”, ett uttryck som härletts från att man i början gick runt med en fönsterskrapa, en svamp och en hink. Vem som helst kunde arbeta som fönsterrengörare, det var bara till att investera en tusenlapp i grundläggande utrustning och gå runt och erbjuda sina tjänster genom att knacka dörr.

Så är det inte riktigt idag, med den ständigt utvecklande fönsterrengöringsindustrin med olika tekniska lösningar är det inte längre så enkelt att arbeta med fönsterrengöring utan rätt utrustning. Den tekniska utvecklingen av fönsterrengöringsutrustning har gjort industrin mycket mer konkurrenskraftig, vilket betyder att du inte längre kan köra på full skala genom att förlita dig på konventionella metoder som skrapa och hink.

Vissa menar att kvalitén skiljer sig avsevärt beroende på vilken teknik som används, men i slutändan kommer det ner till kostnadsvinstförhållandet. Vad exakt är det ultimata sättet att utföra ett specifikt jobb med minimal kostnad och maximal effektivitet, samtidigt som man hanterar förväntningar och kostnadsvinst.

Vi kommer att komma till skillnaderna i rengöringsmetoder och hur dessa påverkar ditt företag lite senare i texten. Men först vill jag lyfta de olika rengöringsredskapen. Till skillnad för 20 år sedan har fönsterrengörare nu tillgång till modern utrustning som inkluderar vattenfiltreringssystem, teleskopskaft, diverse kranar etc. Effektiv användning av denna utrustning förvandlar inte bara din arbetseffektivitet, det minimerar också, om inte fullständigt eliminerar, faran med att arbeta på höga höjder med enbart en stege, speciellt på ojämn terräng.

Partiklar i vårt vanliga kranvatten

Vattenfiltreringssystem tar bort mineraler, sediment och andra partiklar som finns i vårt vanliga kranvatten. Många människor kan enbart uppleva liknande system stationärt i deras hem, men dessa system är utformade för att vara mobila vilket gör det enkelt att filtrera vatten på plats när du arbetar. Vissa fönsterrengörare väljer att lagra det filtrerade vattnet i en tankreservoar för senare användning eller bara för att reglera trycker genom att öka eller minska trycket med en extern pump, medan andra kopplar upp den direkt till vattenflödet för att endast förlita sig på vattentrycket. (Vattentankens nyttolast riskerar dock konstant variabelt tryck).

Det andra redskapet är det vattenmatande teleskopskaftet, även kallat en fönsterrengöringsförlängningsstolpe. Borsten är speciellt konstruerade för skrubbning av fönster och skaftet är gjort av extremt lätt material (vanligtvis kolfiber eller aluminium). Dessa förlängningsstänger ska vara längre än 2 meter och kan enkelt modifieras för att fungera runt vinklar och hörn som kan vara osynliga för operatören på marknivå, dessa förlängningsstänger kan med fördel användas på ojämn terräng.

Dessa typer av verktyg har revolutionerat branschen helt och hållet med ökad effektivitet och eliminerat alla farliga risker. Dessa verktyg kostar oftast från 35.000 kronor vilket gör det svårt och extremt konkurrenskraftigt för den genomsnittliga fönsterrengöraren som inte tänker investera i dessa rengöringsverktyg.

städfirma med bäst flyttstäd i norrköping

Anlita en städfirma – Tänk på detta

Att hålla hemmet rent och fint är ingen enkel match, såvida man inte regelbundet anlitar någon form av städhjälp för att hjälpa till. Att anlita en professionell städfirma är inte så svårt som man kanske kan tro om du bara har några bra tips på olika företag att kontakta. Det är bättre att anlita någon som hjälper dig att städa än att göra allt själv, särskilt om du är en upptagen person som alltid är på språng. Mattrengöring är svårt eftersom det kräver frekvent rengöring. Men att anställa en städfirma är lätt som en plätt eftersom du bara behöver göra ett enkelt telefonsamtal där alla detaljers görs upp. Dock det finns massor av saker man måste göra för att säkerställa att den städfirma man anställer verkligen är den bästa. De som jobbar där har ju faktiskt utbildats för att kunna tillgodose dina behov inom rätt och rimlig tid. Här är några enkla tips för dig för att undvika misstag:

Så anlitar du professionell städhjälp

 1. Anlita inte den billigaste tjänsten eller städfirman du ramlar över på nätet eller i staden där du bor. Billiga städfirmor är inte alltid det bästa valet eftersom de använder billig utrustning, billiga kemikalier och erbjuder dålig arbetskraft eftersom du kommer att betala dem så lite. Det är inte alls säkert att man sparar på att anlita den billigaste städfirman, i många fall kan det göra mer skada än nytta för dina mattor och tillhörigheter på grund av deras dåliga utrustning, maskiner, medel och personal.
 2. Det du behöver göra är att leta efter den bästa städfirman på nätet, du behöver inte drabbas utav panik då det finns massor av städtjänster och städfirmor att hitta via nätet. Allt du behöver göra är att hitta den bästa som kan tillfredsställa just dina behov.
 3. Be gärna städfirman att visa sina licenser på att de verkligen är ett äkta städföretag. Säkerställ också att företaget har verksamhetstillstånd. Detta är inte bara för att försäkra sig om att hitta en bra städfirma utan även för din familjs säkerhet då de anställda kommer att befinna sig i ert hem om ni bestämmer er för att anlita dem för någon städtjänst.
 4. Du måste även kontrollera din försäkring eller dina villkor och policys som hyresgäst om du hyr ditt boende. Det är bra för att vara säker på att om det skulle hända en olycka inuti ditt hem under städningen så täcks du och ditt hem av försäkringen för mediciner och inläggning på sjukhus.
 5. Du kan prata med företagets chef om försäkringar, säkerhet och alla papper och dokument som behövs innan du anlitar dem. Du kan till exempel be dem om en ansvarsförsäkring. Det är på ditt ansvar att be om en kopia av dokumentationen. När den upphör och om du inte hade möjlighet att kolla på det innan du anställde dem kommer de inte att vara ansvariga för någon skuld som uppstår om det inte finns någon sådan försäkring.
 6. Du kan även kolla med företaget om de har kontrollerat och verifierat samtliga arbetstagare. Du kan också kontrollera deras register för att säkerställa att de inte gjort sig skyldiga till något brott eller liknande.
 7. Du kan också be företaget om att få träffa dem som kommer att sköta städningen i ditt hem. Eftersom de kommer att uppehålla sig i ditt hem bör du veta vilka de är.
 8. Du måste även diskutera priser och villkor och till exempel vad som gäller om du skulle vilja dra dig ur avtalet om du inte skulle bli nöjd med deras tjänster.
 9. Du måste även diskutera med företaget om hur ofta de skall städa hos dig om du har beslutat att anställa dem regelbundet.
 10. Läs kontraktet noga innan du signerar det.
rengöring av kakel och kakelfog

Rengöra kakel och kakelfog

Att rengöra kakelgolv och fog – enkla och praktiska åtgärder

Med sin långa hållbarhet och livslängd har kakel blivit ett mycket populärt golvmaterial, inte bara för känsliga områden som kök och badrum, utan i hela huset. Den myriad av valmöjligheter och färger för fog och kakel, flexibiliteten och kreativa möjligheten att utforma golvet precis hur du vill lockar många husägare. Att kakel dessutom har en mycket renare känsla, och är mycket lättare att rengöra och underhålla, än en matta gör det än mer populärt. Men kakel är inte heller helt immunt mot tidens tand, så visst kan flitigt använda golvytor få effekter och missfärgningar på sina håll – och även ett kakelgolv kräver regelbundet underhåll.

Något som kan förkorta livslängden på ditt kakelgolv är olyckor, moppning med smutsiga redskap och smutsigt vatten, slitage och felaktig skötsel, men det kan tack och lov fixas med lite ömhet och omsorg. Vanligtvis blir husägare bedrövade när de märker att deras kakel börjar förlora sin färg och lyster, eller om kakelfogen blir missfärgade och smutsiga pga. slitage. Deras första reaktion är att oftast att riva upp allt och kakla om, men det är inte det enda alternativet. Trots att det kan verka som att färgen på ditt golv är förstört, finns den fortfarande där och golvet måste bara få tillbaks sin lyster genom den ackumulerade smutsen. Med följande beprövade metod för rengöring, har du en chans att ge ditt golv nytt liv och glans.

Slipande kemikalier eller verktyg

För det första vill du inte använda hårt slipande kemikalier eller verktyg eftersom de kan orsaka oreparerbara skador på kakelfogarna och repa kaklet och lämna ytan grumlig eller permanent smutsig. Då kan du lika väl riva upp allt och lägga nytt golv. Hårda borstar, svampar och trasor kan användas, men försök aldrig att hacka bort envisa fläckar med kniv. Använd inte heller eller en stålborste på ett klinkergolv, eftersom det kan skada fogen och repa plattan.

Som ett första steget i rengöringen, måste få den samlade smutsen att släppa med hjälp av att förbehandla med vatten och ett mycket milt rengöringsmedel. Var noga med att följa anvisningarna på förpackningen om du använder ett kemiskt rengöringsmedel. Nästa steg är att grovskrubba fog och kakel. Lägg lite extra energi på att rengöra fogen med en borste för att få bort missfärgningar och smuts. Sköljningen är oerhört viktig och ibland är det bättre att lämna det till ett proffs, eftersom det vanligtvis kräver att golvet dränks i mycket hett vatten som fångar och eliminerar tvål och som ska sugas upp efteråt. Upprepa de här tre stegen så många gånger som behövs. Arbeta med ett rengöringsmedel med lågt pH och torkas mycket noga med en kraftfull fläkt.

Efter de här stegen, kommer golvet generellt att vara rent och bara de mest envisa fläckar blir kvar. Då blir en punktrengöring nödvändig för att avlägsna fläckarna från ditt golv. Om du kan ta bort dem med tvål, vatten och lite hårt slit, så gör det. Då riskerar du inte att skada ditt kakel eller fogen med slipande kemikalier. Om det inte räcker, fortsätt med ett rengöringsmedel med lite högre pH-värde, men efter att dur skurat och torkat golvet, kan du välja att täta fogen med en lätt pigmenterad polish för att förhindra framtida problem samt dölja några fläckar du lyckades få bort.

Tips på en ordentlig rengöring av diskmaskinen

Rengöra Diskmaskin – 5 smarta tips

Att underhålla och rengöra en diskmaskin

Om disken är ren, borde inte diskmaskinen vara ren också? Det borde vara onödigt att säga, men avfall, diskmedel och avlagringar byggs upp med tiden, vilket inte bara kan minska diskmaskinens prestanda, utan också orsaka dålig lukt. Lyckligtvis behöver diskmaskiner inte städas särskilt ofta och det är ganska lätta att göra.

Vid normal användning finns det några saker att tänka på när du använder din diskmaskin. Ladda diskmaskinen ordentligt, stapla porslinet nedåt och inåt. Var noga med att alla snurrande armarna kan rotera fritt. Kontrollera de små hålen i de snurrande armarna så att de inte är igentäppta. Om du hittar smuts i hålen, använd en tunn tråd eller spik och rengör hålen.

Maskindisktabletter gör disken skinande ren

Ta med i beräkningen vilket maskindiskmedel du använder. Maskindiskmedel finns i flytande form, som gel, tabletter eller i pulverform. Om din diskmaskinsmanual anger vilket som rekommenderas, leta efter betyg och recensioner på olika diskmedel. Var noga med att inte överfylla med diskmedel. Det är bättre att använda mindre än för mycket.

Rengör tallrikar från matrester innan du stoppar dem i diskmaskinen. Diskvattnet rinner ut i samma rör som din diskbänk, så att avloppet måste vara rent. Spola varmvatten i din diskbänk innan du sätter igång diskmaskinen, det kommer att se till att vattnet är varmt när diskmaskinen först fylls med vatten och du får renare disk.

En eller två gånger i månaden, ska du hälla lite ättika i botten av diskmaskinen innan du diskar. Ättikan hjälper till att ta bort fet smuts samt kalk och den hjälper till att avlägsna unken lukt.

Efter varje disk är det en bra idé att lämna luckan öppen så att luft kommer in i maskinen, vilket hjälper till att förebygga att mögel bildas.

Att rengöra din diskmaskin och ta bort lukt

1. Med hjälp av en liten borste (gamla tandborstar fungerar bra) doppad i varmt såpvatten. Borsta runt luckan, var noga med att komma in i spåren och sprickor i gummitätningen. Var noga med att torka bort allt skräp som ligger på botten av diskmaskinen.

2. Dra ut den nedre korgen och undersöka runt avloppet. Torka för att vara säker på att det inte finns några hårda bitar som kan täppa till avloppet, orsaka skador på pumpen eller repa disken. Du skulle bli förvånad över vad diskmaskinsreparatörer hittar – ben, krabbskal, glasbitar och även smågrus!

3. Använd en ren, våt svamp eller disktrasa och torka packningen och luckan.

4. Ibland är det nödvändigt att ta bort filtret på botten av diskmaskinen. Kontrollera om du ser diskmedel eller skräp i filtret Det är där avloppsvattnet rinner ut och om det inte dräneras ordentligt, kommer det att leda till mögel och dålig lukt.

5. Bakpulver är också effektivt när du rengör din diskmaskin. Strö en liten kopp i botten av maskinen och köra ett kort program med högsta temperatur. Det är också bra för att ta bort fläckar.

Lite underhåll och rengöring av diskmaskinen varje månad kommer att hålla din disk skinande och diskmaskinen som ny.

Vi på Flyttstädning Norrköping hoppas rengöringen av Din diskmaskin kommer bli enklare med dessa rengöringstips.