guide att få bort kaffefläckar

Så tar man bort kaffefläckar från sin matta

Kaffefläckar på mattan? Mattor är en stor aspekt av inredning, och fungerar som en form av investeringar. Men ett antal missöden kommer sannolikt att försätta mattorna i dålig kvalitet, vilket är obehagligt för ögonen och kan öka smutsen i området. En av dessa missöden kan vara kaffespill.

Det är alltid bäst att rengöra spill omedelbart, så att kaffespillet inte kommer in i mattans fibrer direkt. En annan sak är att se till att spill inte sprids. Gör ett försök att försiktigt trycka med rena trasor eller vita pappershanddukar för att suga upp spillet men undvik att gnugga dem över mattan. En våtdammsugare är till nytta och kan fungera som ett alternativ till att rengöra kaffespill manuellt.

Men i avsaknad av en dammsugare, ta tag i vad du kan och agera snabbt!

Nedan finns användbara tips för att ta itu med kaffespil och kaffefläckar på dina mattor

För det första måste du ha några av följande väsentliga saker, de är:

• Tesked

• Rengöringsmedel

• Varmvatten

• Sprayflaska (tillval)

• Vanliga vita (ofärgade) pappershanddukar

• Rena vita trasor av bomull

• Vit vinäger

• Fläkt

Steg-för-steg-strategi för kaffefläckar

1. Blanda en tesked diskmedel i en liter varmt vatten till att börja med. Du bör undvika att använda alltför doftande rengöringsmedel.

2. Applicera blandningen lite i taget för att blöta det färgade området. Du kan använda en sprayflaska men i avsaknad av en, gör det manuellt. Droppa rengöringsblandningen försiktigt på det färgade området.

3. Detta följs av att suga upp fläcken med vanliga vita (ofärgade) pappershanddukar eller rena vita bomullstrasor. Fortsätt med de tre första stegen tills blandningen har förbrukats och fläcken har blivit utslagen innan den sprids till andra områden.

4. Blanda nu cirka 100 ml vanlig vit vinäger i samma mängd vatten och applicera sedan blandningen på de färgade områdena separat. Se till att du torkar överflödig fukt varje gång. Om du märker överföringen av fläcken till en ren del av trasan när blandningen har förbrukats är det dags att börja om och använda tvättmedelslösningen och vinägerblandningen en gång till.

5. Nästa sak är att skölja fläcken med kranvatten flera gånger och tappa upp den varje gång. Det är tillrådligt att sniffa på mattan för att se om allt tvättmedel och vinäger har tagits bort.

6. Använd vita pappershanddukar för att torka upp mycket fukt. En hög med pappershanddukar (som tyngs ned med något) kan placeras över området i tio minuter eller mer. Genom att göra det skulle mer fukt dras ut.

7. En fläkt ska placeras där den skulle blåsa luft över platsen i några timmar för att slutföra torkningen. Det kan dock finnas en liten mängd kaffe som fångas långt ner. Snabb torkning skulle förhindra att resterna migrerar till ytan på fibrerna där den kan visa sitt fula ansikte igen.

8. Efter att ha följt alla steg och du märker att kaffefläcken fortfarande syns, vore det bäst att anställa en professionell mattrengörare. De skulle tända fläckarna mer på grund av den höga temperaturen och sugningen som används i en lastbilsmonterad extraktionsmaskin.

9. Ett annat tips skulle vara att dölja det drabbade området på mattan genom att ändra möbelarrangemanget.

Om du har några frågor om mattrengöring eller om du vill bli mer kunnig om mattrengöringstips, är allt du behöver göra att kontakta din lokala städfirma i Norrköping som är proffs på rengöring.