rengöring av kakel och kakelfog

Rengöra kakel och kakelfog

Att rengöra kakelgolv och fog – enkla och praktiska åtgärder

Med sin långa hållbarhet och livslängd har kakel blivit ett mycket populärt golvmaterial, inte bara för känsliga områden som kök och badrum, utan i hela huset. Den myriad av valmöjligheter och färger för fog och kakel, flexibiliteten och kreativa möjligheten att utforma golvet precis hur du vill lockar många husägare. Att kakel dessutom har en mycket renare känsla, och är mycket lättare att rengöra och underhålla, än en matta gör det än mer populärt. Men kakel är inte heller helt immunt mot tidens tand, så visst kan flitigt använda golvytor få effekter och missfärgningar på sina håll – och även ett kakelgolv kräver regelbundet underhåll.

Något som kan förkorta livslängden på ditt kakelgolv är olyckor, moppning med smutsiga redskap och smutsigt vatten, slitage och felaktig skötsel, men det kan tack och lov fixas med lite ömhet och omsorg. Vanligtvis blir husägare bedrövade när de märker att deras kakel börjar förlora sin färg och lyster, eller om kakelfogen blir missfärgade och smutsiga pga. slitage. Deras första reaktion är att oftast att riva upp allt och kakla om, men det är inte det enda alternativet. Trots att det kan verka som att färgen på ditt golv är förstört, finns den fortfarande där och golvet måste bara få tillbaks sin lyster genom den ackumulerade smutsen. Med följande beprövade metod för rengöring, har du en chans att ge ditt golv nytt liv och glans.

Slipande kemikalier eller verktyg

För det första vill du inte använda hårt slipande kemikalier eller verktyg eftersom de kan orsaka oreparerbara skador på kakelfogarna och repa kaklet och lämna ytan grumlig eller permanent smutsig. Då kan du lika väl riva upp allt och lägga nytt golv. Hårda borstar, svampar och trasor kan användas, men försök aldrig att hacka bort envisa fläckar med kniv. Använd inte heller eller en stålborste på ett klinkergolv, eftersom det kan skada fogen och repa plattan.

Som ett första steget i rengöringen, måste få den samlade smutsen att släppa med hjälp av att förbehandla med vatten och ett mycket milt rengöringsmedel. Var noga med att följa anvisningarna på förpackningen om du använder ett kemiskt rengöringsmedel. Nästa steg är att grovskrubba fog och kakel. Lägg lite extra energi på att rengöra fogen med en borste för att få bort missfärgningar och smuts. Sköljningen är oerhört viktig och ibland är det bättre att lämna det till ett proffs, eftersom det vanligtvis kräver att golvet dränks i mycket hett vatten som fångar och eliminerar tvål och som ska sugas upp efteråt. Upprepa de här tre stegen så många gånger som behövs. Arbeta med ett rengöringsmedel med lågt pH och torkas mycket noga med en kraftfull fläkt.

Efter de här stegen, kommer golvet generellt att vara rent och bara de mest envisa fläckar blir kvar. Då blir en punktrengöring nödvändig för att avlägsna fläckarna från ditt golv. Om du kan ta bort dem med tvål, vatten och lite hårt slit, så gör det. Då riskerar du inte att skada ditt kakel eller fogen med slipande kemikalier. Om det inte räcker, fortsätt med ett rengöringsmedel med lite högre pH-värde, men efter att dur skurat och torkat golvet, kan du välja att täta fogen med en lätt pigmenterad polish för att förhindra framtida problem samt dölja några fläckar du lyckades få bort.