Tips på en ordentlig rengöring av diskmaskinen

Rengöra Diskmaskin – 5 smarta tips

Att underhålla och rengöra en diskmaskin

Om disken är ren, borde inte diskmaskinen vara ren också? Det borde vara onödigt att säga, men avfall, diskmedel och avlagringar byggs upp med tiden, vilket inte bara kan minska diskmaskinens prestanda, utan också orsaka dålig lukt. Lyckligtvis behöver diskmaskiner inte städas särskilt ofta och det är ganska lätta att göra.

Vid normal användning finns det några saker att tänka på när du använder din diskmaskin. Ladda diskmaskinen ordentligt, stapla porslinet nedåt och inåt. Var noga med att alla snurrande armarna kan rotera fritt. Kontrollera de små hålen i de snurrande armarna så att de inte är igentäppta. Om du hittar smuts i hålen, använd en tunn tråd eller spik och rengör hålen.

Maskindisktabletter gör disken skinande ren

Ta med i beräkningen vilket maskindiskmedel du använder. Maskindiskmedel finns i flytande form, som gel, tabletter eller i pulverform. Om din diskmaskinsmanual anger vilket som rekommenderas, leta efter betyg och recensioner på olika diskmedel. Var noga med att inte överfylla med diskmedel. Det är bättre att använda mindre än för mycket.

Rengör tallrikar från matrester innan du stoppar dem i diskmaskinen. Diskvattnet rinner ut i samma rör som din diskbänk, så att avloppet måste vara rent. Spola varmvatten i din diskbänk innan du sätter igång diskmaskinen, det kommer att se till att vattnet är varmt när diskmaskinen först fylls med vatten och du får renare disk.

En eller två gånger i månaden, ska du hälla lite ättika i botten av diskmaskinen innan du diskar. Ättikan hjälper till att ta bort fet smuts samt kalk och den hjälper till att avlägsna unken lukt.

Efter varje disk är det en bra idé att lämna luckan öppen så att luft kommer in i maskinen, vilket hjälper till att förebygga att mögel bildas.

Att rengöra din diskmaskin och ta bort lukt

1. Med hjälp av en liten borste (gamla tandborstar fungerar bra) doppad i varmt såpvatten. Borsta runt luckan, var noga med att komma in i spåren och sprickor i gummitätningen. Var noga med att torka bort allt skräp som ligger på botten av diskmaskinen.

2. Dra ut den nedre korgen och undersöka runt avloppet. Torka för att vara säker på att det inte finns några hårda bitar som kan täppa till avloppet, orsaka skador på pumpen eller repa disken. Du skulle bli förvånad över vad diskmaskinsreparatörer hittar – ben, krabbskal, glasbitar och även smågrus!

3. Använd en ren, våt svamp eller disktrasa och torka packningen och luckan.

4. Ibland är det nödvändigt att ta bort filtret på botten av diskmaskinen. Kontrollera om du ser diskmedel eller skräp i filtret Det är där avloppsvattnet rinner ut och om det inte dräneras ordentligt, kommer det att leda till mögel och dålig lukt.

5. Bakpulver är också effektivt när du rengör din diskmaskin. Strö en liten kopp i botten av maskinen och köra ett kort program med högsta temperatur. Det är också bra för att ta bort fläckar.

Lite underhåll och rengöring av diskmaskinen varje månad kommer att hålla din disk skinande och diskmaskinen som ny.

Vi på Flyttstädning Norrköping hoppas rengöringen av Din diskmaskin kommer bli enklare med dessa rengöringstips.